czwartek, 17 września 2015

Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i pęczakiem

Sałatka z pieczonym burakiem,
 fetą i pęczakiem 


Składniki :

  • 1 szklanka kaszy pęczak,
  • 3-4 szt buraków,
  • 150g sera feta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Buraki dokładnie oczyść i owiń folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez  30-40 min aż będą miękkie. Buraki zostaw w folii. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do kubeczka wlej oliwę, dodaj musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj energicznie. Kaszę połącz z burakami i wcześniej przygotowanym sosem. Na górze pokrusz ser feta. 

1 komentarz:

Print