niedziela, 15 października 2017

Ciasto z galaretką truskawkową i z bitą śmietaną

Ciasto z galaretką truskawkową i z bitą śmietaną 


Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 kopiate łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :
 
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki galaretka truskawkowa :
  • 300g mrożonych truskawek,
  • 3 - 3,5 szklanki wody,
  • 2 galaretki truskawkowe.
Przygotowanie galaretki :

Truskawki zalej wodą i gotuj 10minut. Ściągnij z ognia i wsyp galaretki i wymieszaj. Ostudź. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.  

Truskawki możesz odcedzić i przygotować czystą galaretkę.

Składniki masa śmietankowa :
  •  500ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki kakao słodkie.
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
 
Masę śmietankową przełóż na galaretkę. Posyp kakao. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print